کفش آبگریز پلاسمایی؛ بررسی ساخت و عوامل آبگریزی

کفش آبگریز پلاسمایی

اشتراک گذاری این نوشته

کفش آبگریز پلاسمایی یکی از نیاز های تمام افراد در محیط های کار و زندگی روزمره است؛ زیرا هر قدمی که ما برمیداریم پاهای ما با رطوبت یا آب برخود می کند که این موضوع علاوه بر احساس نا خوشایندی که به افراد دست می دهد، باعث بیماری های پوستی نیز می شود. در صورت وجود رطوبت در کفش باعث به وجود آمدن بیماری روماتیسم در قسمت پاهای اسخاص می شود که این موضوع به تنهایی دلیل محکمی برای استفاده از کفش های ایمنی آب گریز است. این کفش ها در بازار با علامت اختصاری Wru معرفی می شود.

عوامل مختلف برای آبگریزی کفش

اشخاص همواره چه در انتخاب کفش شخصی و چه در انتخاب کفش ایمنی مخصوص نوع کار به ویژگی آب گریزی کفش توجه می کنند. در قدیم و الایام از جنس چرم طبیعی در تولید کفش برای آب گریزی کردن استفاده می کردند و الان هم این روند ادامه دارد. در واقع آنها سعی می کردند کفش را با زیره ای بلند تر و رویه ای بدونه خلل و خرج جهت جلوگیری نفوذ آب تولید کنند. امروزه نیز از واکس و پارافین برای بهبود، روغنی کردن سطح کفش، زیبایی و آب گریزی کفش استفاده می شود.

یک کفش را تحت چند شرایطی می توان آبگریز گفت؛ یکی از عواملی که بر آب گریزی کفش تاثیر دارد جنس کفش است که می توان کفش با جنس PU، رابر و چرم اشاره کرد که به خاطر ساختار مولکولی باعث گریز آب از روی آن ها شده و در نتیجه مانع جذب آب می شوند.

کفش آبگریز پلاسمایی به صورت ساق کوتاه و ساق بند تولید می شود که می توان به کفش های ساق بلند بهداشتی مورد استفاده در کشتار گاه ها، چکمه های کشاورزی یا پوتین حفاری اشاره کرد.

از دیگر عوامل مربوط بر آبگریزی کفش می توان به طراحی زاویه ظاهری کفش اشاره کرد که از زوایای بالاتر از 90 درجه برای آبگریزی کفش استفاده می شود.

کفش آبگریز پلاسمایی چگونه ساخته می شود؟

حال کنار این همه پیشرفت در صنعت کفش از پلاسما نیز برای آبگریزی کفش استفاده می شود. آب‌ گریز یا هیدروفوب (به انگلیسی: Hydrophobe) در شیمی و زیست‌ شناسی سلول کاربرد دارد و یک پدیدهٔ فیزیکی در مولکول‌ ها است که از آب دوری می‌ کنند. آبگریزی از جمله خصوصیات فیزیکی سطحی یک ماده است.

مواد آبگریز در کفش آبگریز پلاسمایی به دلیل ناهمواری‌ های سطحی میکرومتری و نانومتری خود، اجازه پخش شدن یا جذب شدن آب روی سطح را نمی‌ دهند. از این رو این مواد موجب قطره‌ ای شدن آب و سر خوردن آن می‌ شوند. مولکول‌ های آب‌ گریز غیرقطبی هستند و به همین خاطر تمایل به دیگر مولکول‌ ها و حلال‌ های غیرقطبی ندارند. این مولکول‌ های آب‌ گریز در درون آب به هم پیوسته و تشکیل میسل می‌ دهند. متقابلاً آب بر روی سطوح هیدروفوب زاویه‌ تماس بسیار بزرگی به خود می‌ گیرد و بشکل قطره‌ های کروی درمی‌ آید.

ساخت کفش آبگریز پلاسمایی
ساخت کفش آبگریز پلاسمایی

مثال‌ هایی از مولکول آب‌ گریز در کفش آبگریز پلاسمایی شامل نفت، آلکن‌ ها، روغن و چربی هستند. از مواد هیدروفوب در صنعت بعنوان شوینده چربی (درکنار مواد لیپوفیل)، جداکننده‌ های نفت از آب و برای زدودن ذرات غیرقطبی از سطوح قطبی استفاده می‌ شود. طبق اصول ترمودینامیک، ذرات به سطوح پایین‌ تر انرژی تمایل دارند. آب یک مولکول قطبی است و از خصلت‌ های شگرف آن این است که توانایی ایجاد پیوند هیدروژنی دارد. اما مولکول‌ های آب‌ گریز بعلت غیرقطبی بودن و نبود ویژگی تشکیل پیوند هیدروژنی نمی‌ توانند با مولکول‌ های آب پیوندی ایجاد کنند. (مثل پیوندهای C_H غیرقطبی زنجیرهای هیدروکربنیِ اسیدهای چرب) در نتیجه از هم دور شده تا جایی که مولکول‌ های آب با هم پیوند نسبتاً قوی هیدروژنی ایجاد می‌ کنند، سطوح برخورد بین دو نوع مولکول به کمینه و حداقل رسیده و پدیده جداشدگی ایجاد می‌ شود.

زاویه تماس قطره‌ ای از مایع بر سطح جامد که قطره را فشار هوای اطراف احاطه کرده است. زاویه تماس، θC، زاویهٔ میان سه فاز مایع، جامد و گاز (هوا) است. زاویهٔ‌ تماس در مبحث هیدروفوب-هیدروفیل به زاویه‌ ای گفته می‌ شود که آخرین لبهٔ یک مایع با سطح زیرین خود ایجاد می‌ کند. هر چه این زاویه (در شکل θC) بزرگ‌ تر باشد، نسبت هیدروفوبیک بین دو ماده بیشتر است. مثلاً قطرهٔ آب بر روی برگ نیلوفرآبی حجم کروی‌ تری بخود گرفته و زاویه بازتری ایجاد می‌ کند. هرچه این زاویه بازتر باشد احتمال خیس شدن سطح زیرین کم‌ تر می‌ شود، تا جایی‌ که مثلاً قطره آب بر روی برگ نیلوفرآبی زاویه‌ ای حدود ۱۵۰ درجه ایجاد می‌ کند.

امروزه بیشتر از گذشته از این پدیده برای ساخت پارچه‌ های ضدآب و کفش آبگریز پلاسمایی استفاده می‌ شود. زیست‌ سلول در غشای سلول سد لیپیدی غشای سلول را از نفوذ آب نگهداری می‌ کند. ساختار هر لایه از غشاء از مولکول‌ های فسفولیپید تشکیل شده‌ است. انتهای فسفات هر مولکول فسفولیپید در آب محلول بوده و آب‌ دوست است و انتهای دارای ساختار اسید چرب فقط در چربی‌ ها محلول بوده و آب‌ گریز است. بخش‌ های هیدروفوب غشا (دم اسیدچرب آبگریز) به هم نزدیک بوده و این پدیده منجر به عدم نزدیکی و نفوذ آب درون ماتریکس برون‌ سلولی به سلول می‌ شود. کفش ایمنی پای افزار با فروش انواع کفش ایمنی آبگریز در با بهترین جنس و قیمت می تواند سلامت شما در محیط های کاری بیمه کند.

عضویت در خبرنامه بازار کفش ایمنی

جدیدترین پیشنهادات و بهترین مقالات را در ایمیل خودتان دریافت کنید

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.